fruitschaal

storagespace

Het ontwerp Fruitschaal is door zijn industriële look en 100% gerecycleerde body zowaar de puurste creatie uit de collectie. Ze ontstond uit de idee om de afvalberg van Stuf zo klein mogelijk te houden. Zo wordt er altijd over nagedacht om zelfs resten van herbestemde objecten opnieuw in de collectie te integreren.

Als basis voor Fruitschaal werd daarom beslist de ongebruikte onderdelen van afgedankte stalen lijmvaten te gebruiken. Deze lijmvaten dienen tevens als basis voor andere creaties uit de collectie, namelijk voor de HӨAT & de ӨAT.

Terwijl de onderkanten van de lijmvaten in het Krukje worden verwerkt, worden de bovenkanten 180° gedraaid waardoor het gehalveerde vat de functie bekomt van een schaal.

Er zijn twee afwerkingsmogelijkheden voorzien voor het ontwerp Fruitschaal: onbewerkt wit of chemisch gezwart, beiden voorzien van een beschermende waslaag.

De Fruitschaal kan tevens verkregen worden met een deksel. Keuze uit: leisteen, padoek of gerookte eik.

OAT_4

Alle stalen onderdelen in onze collectie worden chemisch gezwart. Chemisch zwarten, ook wel bruneren genoemd, is een chemisch proces waarbij het staaloppervlak wordt omgezet in een ijzeroxidelaag. Het proces bestaat erin het staal onder te dompelen in een oxiderende alkalische vloeistof bestaande uit een mengsel van zouten. Deze toepassing is niet alleen milieuvriendelijk, door de diepzwarte kleur van de ijzeroxidelaag, krijgt het staal ook een unieke uitstraling.

OAT_4

Met zijn ruwe en natuurlijke karakter past leisteen perfect in de collectie van Stuf. Deze antracietkleurige natuursteen oogt niet enkel gesofisticeerd, door de aanwezigheid van leisteenolie en de kleine poriën is het tevens bijzonder onderhoudsvriendelijk en vlekvast.

OAT_4

Deze houtsoort van Afrikaanse origine werd in de eerste plaats in de collectie geïntegreerd omwille van zijn uitzonderlijke duurzaamheid en stabiliteit. Een andere interessante eigenschap van padoek is echter dat het in verschillende kleurschakeringen voorkomt, van koraalrood tot paarsbruin. Hierdoor is elk object waarin padoek wordt verwerkt uniek.

OAT_4

De keuze voor eikenhout past volledig binnen de filosofie van stuf. Enerzijds betreft het een lokale, sterke houtsoort die bekend staat om zijn duurzaamheid, anderzijds is het één van de weinige houtsoorten waarop we de techniek van het roken konden toepassen.

Roken biedt het voordeel dat het hout in sneltempo in een natuurlijk verouderingsproces terechtkomt, waardoor verdere veroudering wordt tegengegaan.